2022. augusztus 16., kedd

Üdvözöljük a Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény honlapján

Alternative content

Get Adobe Flash player

TÁMOP-3.2.4. A-11/1-2012-0099 PDF Nyomtatás E-mail


A TÁMOP-3.2.4.A-11/1 kódszámú, „Tudásdepó-Expressz” – a könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat keretében Dombóvár Város Könyvtára „A papírszínháztól a MANDA-pontig - kompetenciafejlesztő programok és szolgáltatások a dombóvári kistérség könyvtáraiban” projektje támogatást nyert.


A projekt konzorciumban valósul meg.


Azonosító szám: TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0099

A támogatás összege: 14.281.817 Ft

A projekt megvalósításának ideje: 2013. 10. 01 – 2014. 09.30.

Kedvezményezett:

Dombóvár Város Könyvtára – 7200 Dombóvár, Hunyadi tér 25.

Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás – 7200 Dombóvár, Bezerédj u. 14.


A projekt célja kettős: egyrészt a közoktatásban részt vevő könyvtárhasználói csoportok szövegértési és digitális kompetenciáinak fejlesztése, másrészt a könyvtárak szolgáltatási színvonalának növelése az ehhez szükséges technikai fejlesztések révén.


A projekt hosszú távú céljai: a könyvtárhasználók számának növelése, a közoktatási intézményekkel való szakmai kapcsolatok erősítése és állandóvá tétele a projektben vállalt tanfolyamok megszervezése, illetve lebonyolítása révén, a könyvtárak elektronikus szolgáltatásainak széles körben történő nyújtása és ismertté tétele.


A szövegértési és digitális kompetencia-fejlesztési tanfolyamok közvetett célja a könyvtári szolgáltatások népszerűsítése olyan célcsoportok bevonásával, akik ilyen módon találkoznak első ízben vagy meghatározott ideig rendszeresen a könyvtárral.


A pályázat célzottan támogatja a hátrányos helyzetű csoportok (alacsony végzettségűek, munkanélküliek, tartósan inaktívak, migráns felnőttek) bevonását.

 


„Szövegelő” – beszéd- és szövegértést fejlesztő foglalkozássorozat Dombóvár Város Könyvtárában Korpádi Andrea vezetésével


Az általános iskola bevezető és kezdő szakaszában az oktatás és a nevelés egyik legfontosabb célja a sikeres anyanyelvi kommunikáció megalapozásához szükséges képességek kialakítása és fejlesztése. A nyelvi és kommunikációs képességek meghatározó módon befolyásolják a gyermek iskolai, majd későbbi érvényesülését, sikerességét, elégedettségét és önbecsülését.


Az országos mérések bizonyítják, hogy a tanulók jelentős hányada nem érti az olvasott szöveget, problémát jelent számukra a szöveg összefüggéseinek, tartalmi lényegének megállapítása, a szövegből következtetések levonása.

Sok esetben ennek hátterében a beszédfeldolgozás nehézségei, az adott életkorban elvárt szinthez képest a beszédészlelési, megértési mechanizmusok elmaradása áll.


Ezeknek a területeknek a fejlesztése volt a célja annak a 10 alkalomból álló foglalkozássorozatnak, melyet a TM EGYMI Móra Ferenc Általános Iskolájának tanulói számára szerveztünk. A foglalkozásokra a könyvtárban került sor 2014. március 14-től heti 1 alkalommal, melyekre két 8 fős csoportot alakítottunk 1-2. és 3-4. osztályos kisiskolásokból.


A foglalkozások feladatáúl tűztük ki a szövegértési problémák csökkentését, a gyerekek szóbeli szövegértésének fejlesztését, az olvasott szöveg megértésének előkészítését, megalapozását, a beszédprecepciós és beszédprodukciós képességek fejlesztését.

 

Fontos szempont volt mind a szóbeli, mind pedig az írásbeli kommunikációs készség fejlesztése sok-sok játékos gyakorlaton keresztül. Kisebbeknél nagyobb hangsúlyt kapott a szókincsbővítés, szóbeli kifejezőkészség fejlesztése, míg a nagyobbaknál előkerültek a tréfás történetek, közmondások is.


Miután a kommunikációs készségek mélyen beágyazódnak a személyiség egészébe, így a kommunikációs képességek fejlesztése a gyermekek számára egyben személyiségfejlesztést is jelentett, az anyanyelvi játékokon keresztül sikerült jobban megismerniük önmagukat, társaikat is.


 

„Papírszínház” – egy varázslatos doboz – előadás Dombóvár Város Könyvtárában


A Japánból eredő és igen népszerű papírszínház, a kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja.

E technika segítségével mindenki által jól láthatóvá válnak a képek, a figyelem egyszerre tud az illusztrációkra és a mese szövegére irányulni, a mesélő pedig a lapok hátulján olvasható szöveget kellő hatással tudja előadni közönségének.

Legfontosabb sajátossága, hogy képes a gyerekek figyelmét maximálisan fókuszálni.

A mesék hallgatása, a kamishibai előadása közösség formáló erővel bír, a hallgatóság aktív figyelemmel kíséri a képekkel alátámasztott történetet, megpróbálja előre vetíteni képzeletében a történet következő elemét, a hiányzó leíró részeket pedig képzeletével egészíti ki.

Segít, hogy a sokszor nem, vagy nem megfelelő módon működő a verbális kommunikáció egy másik csatornán keresztül kapjon támogatást, segít a figyelem fókuszálásában.

A Margaréta Református Óvoda és a Bezerédj Amália Óvoda közreműködésével 6 nyolc fős csoportot alakítottunk ki. Mindegyik csoport 10 papírszínház előadáson vett részt. A meséket a klasszikus Grimm meséktől a kortárs mesékig válogattuk össze.

A foglalkozások fő célja a szövegértés fejlesztése, előzetes tudásszint felmérés után az ismeretlen kifejezések elsajátítása, készség szinten történő használata volt. A foglalkozások során a bevezető varázsige segítségével, a gyerekek képzeletvilága kitágult, és a fadobozban lévő illusztrációkon át a mesék világa megelevenedett.

 


„Tündérkert” Zeneovi Deli Orsi vezetésével Dombóvár Város Könyvtárában


Köztudott a zene jótékony hatása. A zenetanulás még most is tartja népszerűségét, ha nem is mindenki, de sokan járnak koncertekre, és a táncházak ideje is kezd visszatérni. Bár nem tudatosan tesszük mindezt, de érdemes tudni, hogy mik is azok a jótékony hatások! A zene felszabadít, eltemetett érzéseket ébreszt fel, amit segít is feloldani. Pozitívan hat a vegetatív idegrendszerre, non-verbális kommunikációt fejleszti, nyugtat és még számos kedvező hatása van.


A dombóvári Szivárvány Óvoda közreműködésével két 8 fős csoportot alakítottunk ki a nagycsoportos gyerekek közül. 2014. március 12-től, heti 1 alkalommal találkoztunk, ahol a zenén, játékon keresztül ismerkedtünk jeles napokkal, állatokkal, természettel és önmagunkkal.


Főleg magyar népdalokra, mondókákra és versekre támaszkodtak a foglalkozások, hiszen a magyar népmeséken keresztül ezek állnak a legközelebb a gyermekek lelkivilágához.


A legfontosabb alapelveink, a kommunikációfejlesztés, szókincsbővítés és személyiségfejlesztés volt. A 10 találkozás alatt a gyerekek egyre nyitottabbak, a zene által felszabadultabbak és a csoportépítő játékoknak köszönhetően, pedig egyre összetartóbbak, empatikusabbak lettek egymással szemben.


 

Ó, azok a csodálatos állatok!


 

Telegdi Ágnes természetfotós, Aranykönyv díjas meseíró, interaktív, vetítéssel egybekötött előadásán vettek részt a Szent Orsolya Iskolaközpont és a Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói 2015. január 23-án a könyvtárban.

 

Az írónő a gyermekek és a természet nagy rajongója, ezért mesekönyveket ír gyermekeknek, főként állatokról.. A rendhagyó környezetórán Telegdi Ágnes elmondta, hogy történeteihez a fényképeket saját maga készíti.


Az egy órás előadás során, mely a gyermekek egyszerű nyelvén hangzott el, az írónő fényképeket vetített és történeteket mesélt állatokról, a postaládájába beköltöző cinege család érdekes mindennapjairól, gólyáról, mókusról, sündisznóról, vidráról, közben bevonva a gyerekeket az előadásba.Projektzáró rendezvény


2015. január 31.

 

A TÁMOP-3.2.4.A-11/1 kódszámú, „Tudásdepó-Expressz” – a könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat keretében Dombóvár Város Könyvtára „A papírszínháztól a MANDA-pontig - kompetenciafejlesztő programok és szolgáltatások a dombóvári kistérség könyvtáraiban” projektje lezárult.

 

A projekt konzorciumban valósul meg.

 

Azonosító szám: TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0099

A támogatás összege: 14.281.817 Ft

A projekt megvalósításának ideje: 2013. 10. 01. – 2015. 01. 31.

Kedvezményezett:   

Dombóvár Város Könyvtára – 7200 Dombóvár, Hunyadi tér 25.

Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás – 7200 Dombóvár,    Bezerédj u. 14.

 

A projekt célja kettős: egyrészt a közoktatásban részt vevő könyvtárhasználói csoportok szövegértési és digitális kompetenciáinak fejlesztése, másrészt a könyvtárak szolgáltatási színvonalának növelése az ehhez szükséges technikai fejlesztések révén.

 

A projekt hosszú távú céljai: a könyvtárhasználók számának növelése, a közoktatási intézményekkel való szakmai kapcsolatok erősítése és állandóvá tétele a projektben vállalt tanfolyamok megszervezése, illetve lebonyolítása révén, a könyvtárak elektronikus szolgáltatásainak széles körben történő nyújtása és ismertté tétele.

 

A szövegértési és digitális kompetencia-fejlesztési tanfolyamok közvetett célja a könyvtári szolgáltatások népszerűsítése olyan célcsoportok bevonásával, akik ilyen módon találkoznak első ízben vagy meghatározott ideig rendszeresen a könyvtárral

 

A pályázat célzottan támogatja a hátrányos helyzetű csoportok (alacsony végzettségűek, munkanélküliek, tartósan inaktívak, migráns felnőttek) bevonását.

 

A projektzáró megrendezésére 2015. január 31-én 11 órakor került sor. Az Aranykapu koncerten Töreky Zsuzsi, Kiss Krisztián és Lőrincz Tamás előadásában magyar gyermekdalokat, népdalokat, mondókákat, verseket tanulhattak a gyermekek.
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.